İsrail ve Filistin ortasında aşı krizi

 İsrail ve Filistin ortasında aşı krizi
Okunuyor İsrail ve Filistin ortasında aşı krizi

Filistin idaresi, İsrail ile yapılan 1-1.4 milyon dozluk corona virüsü (Covid-19) aşı takası muahedesini İsrail’den gelen aşıların son kullanma tarihinin kısa mühlet içinde dolacak olması nedeniyle iptal etti, yaklaşık 90 bin dozluk birinci partiyi İsrail’e geri gönderdi.

İsrail Sıhhat Bakanlığı’ndan Filistin idaresinin takas mutabakatını iptal ederek aşıları iade etmesine ait açıklama geldi. İsrail Sıhhat Bakanlığı, “Filistin idaresine dün teslim edilen aşılar kusursuzdu. Tarihler biliniyordu ve her iki tarafça kabul edilmişti. Filistinlilere verilen aşılar, şu anda İsrail vatandaşlarına uygulanan aşılarla her taraftan aynı” denildi.

“ANLAŞMAYA UYMUYOR”

Öte yandan Filistin Sıhhat Bakanı Mai Alkaila dün yaptığı açıklamada, İsrail’den gelen aşıların incelendiğini ve mutabakatta yer alan özelliklere uymadığının tespit edildiğini belirtmişti.

TAKAS MUTABAKATI

İsrail Başbakanlık Ofisi, İsrail’in 1-1.4 milyon doz Pfizer/BioNTech aşısını Filistin’e göndereceğini açıklamıştı. Filistin idaresinin ise Eylül-Ekim ayında alacağı Pfizer/BioNTech aşısını İsrail’e vereceği söz edilmişti.

AŞILARI FİLİSTİNLİLERLE PAYLAŞMADIĞI İÇİN ELEŞTİRİLMİŞTİ

Filistinli yetkililere nazaran, İsrail işgali altındaki Batı Şeria ve Gazze’deki Filistinlilerin sadece yaklaşık yüzde 30’u en az 1 doz aşı aldı.

Yetişkin nüfusunun yaklaşık yüzde 85’ini aşıladıktan sonra olağana dönen İsrail ise Batı Şeria ve Gazze’deki 4.5 milyon Filistinli ile aşılarını paylaşmadığı için insan hakları örgütlerince eleştirilmişti.

Yapılan Yorumlar