Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) ile KONDA Araştırma ve Danışmanlık A.Ş.’nin yaptığı araştırmaya göre, gençlerin en çok istediği şey “Burs ve psikolojik destek” oldu. Araştırmaya katılan gençlerin yüzde 59,3’ü en öncelikli ihtiyaçlarının burs desteği olduğunu söylerken, yüzde 54,2’si psikolojik desteğe, 32,4’ü bilgisayara, 31,5’i kitaba, 26,9’u mentorluğa ihtiyaç duyduğunu dile getirdi.
Burs ve mentorluk programlarıyla 20 yıldır gençlerin sosyal sorumluluk projelerine destek olan TOG, her yıl gençlerin ihtiyaçlarını analiz etmek için yaptığı araştırmaları bu yıl 6 Mayıs- 11 Haziran arasında KONDA Araştırma ve Danışmanlık ile birlikte gerçekleştirdi. “Gençlerin İhtiyaçları Araştırması”na 17- 30 yaş aralığındaki bin 542 kişi katıldı. Katılımcıların yüzde 57’si kadın, yüzde 41,3’ü erkeklerden oluştu. Araştırmaya katılan her 5 gençten 1’inin üniversite öğrencisi olduğu görüldü. Araştırmaya katılan üniversite mezunu işsizlerin oranı yüzde 7,5 iken mezun çalışanların oranı ise yüzde 6,8.
Katılımcıların yüzde 81,7’si devlet üniversitesinde okuyor ve aylık hane gelirlerine bakıldığında, 10 bin TL ve üzeri hane gelirine sahip gençlerin oranı yüzde 17,3 iken 5 bin ile 10 bin TL arası hane gelirine sahip gençlerin oranı ise yüzde 30,5 olduğu belirlendi. Gençlerin yaklaşık yüzde 20’sinin aylık hane gelirinin de 500 TL’den az olduğu kaydedildi.
YÜZDE 59’UNUN ÖNCELİKLİ İHTİYACI BURS. PSİKOLOJİK DESTEK İHTİYACI DUYANLAR YÜZDE 54
Araştırmaya göre, gençlerin yüzde 59,3’ü en öncelikli ihtiyaçlarının burs desteği olduğunu söylerken yüzde 54,2’si psikolojik desteğe, 32,4’ü bilgisayara, 31,5’i kitaba, 26,9’u mentorluğa ihtiyaç duyduğunu dile getiriyor. Araştırmada öne çıkan bir diğer madde ise gençlerin kültür sanat faaliyetlerine erişememeleri olarak görülüyor. Katılımcıların yaklaşık 3’te 1’i kitap, dergi, çevrim içi kültür-sanat içerikleri için para harcamıyor. Yüzde 42,5’isi ise tiyatro, sinema gibi aktivitelere para harcamıyor veya harcayamıyor.
“YÜZDE 37’Sİ AİLESİNDEN HARÇLIK ALMIYOR”
Araştırmaya dair diğer sonuçlar da şu şekilde sıralandı:
“- Gençlerin yüzde 38’i burs, geri ödemeli veya geri ödemesiz KYK almıyor. Yüzde 26,1’i geri ödemesiz, yüzde 18,9’u geri ödemeli KYK bursu alıyor. Yüzde 5’i STK’lardan burs alıyor.
Yüzde 7’si tek başına yaşarken dörtte biri 3 kişi, üçte biri ise 4 kişi ile, beşte biri ise 5 ve üzerinde kişi ile birlikte yaşıyor.
Her 5 katılımcıdan 1’inin aylık hane geliri 500 TL’den azken katılımcıların yarısından fazlasının aylık hane geliri 5 bin TL’den az.
Katılımcıların yüzde 37’si ailesinden herhangi bir harçlık almıyor. Çalışanlarınsa yaklaşık yarısının çalıştıkları işten kazançları asgari ücretten daha düşük.
Yüzde 37’si devlet yurdunda kalıyor, kalacak; yüzde 34,2’si aile yanında, yüzde 19,1’i öğrenci evinde kalıyor.
KENDİSİNE AİT ODASI OLMAYANLAR: YÜZDE 44,7
Yüzde 44,7’sinin kendisine ait bir odası bulunmuyor.
5’te 1’i barındıkları evdeki ve yurttaki şartları insani bulmuyor.
Sadece yüzde 30,6’sı yaşadığı çevreyi güvenli buluyor. 3’te 1’i barındığı yurttaki evleri yeterli buluyor.
Geçen yıl gençlerin sadece 5’te 1’i beslenme için 40 TL’den fazla harcarken bu yıl bu oran 5’te 3’e çıkmış.
Yüzde 48,9’u ekonomik sebeplerden ötürü tedavisini ertelemiş.
Yüzde 66’sı mobil internete ve sadece yüzde 64,5’i bilgisayara sahip.
Yüzde 71,3’ü Türkiye’de bir gelecek hayal etmiyor.
Yüzde 81,6’sı imkanı olsa yurtdışında yaşamak istediğini söylüyor.”
AYŞE KIRIMLI: HERKESİ GENÇLERİ DAHA FAZLA DUYMAYA VE DESTEKLEMEYE DAVET EDİYORUZ
TOG Genel Müdürü Ayşe Kırımlı, araştırma sonuçlarına yönelik şu değerlendirmeleri yaptı:
“Türkiye’nin en yaygın gençlik vakfı olarak 20 yıldır gençleri güçlendirmeyi amaçlıyoruz. İçinde bulunduğumuz ekonomik koşullarda gençlerin ihtiyaçları değişti. Yaptığımız araştırmaya göre, gençlerin eğitimlerine devam edebilmek için burs ve konaklama konusunda desteğe ihtiyaçları var. Ayrıca psikolojik destek ve kültür sanat faaliyetlerine erişim konusunda da gençlerin ihtiyaçlarına kulak vermemiz çok önemli. TOG olarak mentorluk programıyla gençleri güçlendiriyor, 100’den fazla burs fonuyla her yıl bin 500’den fazla gence burs desteği veriyoruz. Araştırmanın ardından burs fonlarımıza bir yenisini ekleyerek Konaklama Burs Fonu ile 2022- 2023 akademik döneminden itibaren gençlerin barınma sorununa da çözüm bulmayı amaçlıyoruz. Bunun yanı sıra Zorlu PSM, İKSV gibi kültür sanat faaliyetleri yürüten kurumlarla iş birliği yaparak gençlerin kültür sanat etkinliklerine katılımlarını artırmayı amaçlıyoruz. Geleceğe yapılan en iyi yatırımın gençleri desteklemek olduğuna inanıyoruz. Bu sebepten herkesi gençleri daha fazla duymaya ve desteklemeye davet ediyoruz.”