Küresel Piyasalar Fed’in Faiz Kararını Beklerken, Türkiye’nin Faiz Kararı Merakla Bekleniyor

 Küresel Piyasalar Fed’in Faiz Kararını Beklerken, Türkiye’nin Faiz Kararı Merakla Bekleniyor
Okunuyor Küresel Piyasalar Fed’in Faiz Kararını Beklerken, Türkiye’nin Faiz Kararı Merakla Bekleniyor

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bugün açıklayacağı faiz kararına odaklandı. Fed’in, dört yıl aradan sonra faiz indirimine gitmesi bekleniyor. Enflasyonla mücadelenin son aşamalarına gelinirken, merkez bankalarının kararları kritik önem taşıyor.

Fed’in faiz oranını %5,25-5,50 aralığından düşürmeye başlaması kesin gözüyle bakılıyor, ancak indirimin büyüklüğü üzerine belirsizlikler devam ediyor. Para piyasaları, 50 baz puanlık bir indirim öngörürken, 25 baz puan ihtimali de masada kalıyor. Faiz kararının ardından Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları ve politika metni, piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacak.

Son olarak, Covid-19 pandemisi nedeniyle Mart 2020’de iki acil faiz indirimi yapan Fed, o zamandan beri faiz artışı yoluna gitmişti. 2022 yılında faiz oranlarını toplam 525 baz puan artırarak, 23 yılın en yüksek seviyesine çıkarmıştı. 2023’te ise faiz artış hızını yavaşlatmış, Temmuz’da politika faizini %5,25-5,50 aralığına yükseltmişti.

Türkiye’de de gözler, 19 Eylül’de yapılacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına çevrilmiş durumda. Beklentiler, TCMB’nin politika faizini %50 seviyesinde sabit tutacağı yönünde.

 

Kaynak:En Son Haber