IMEI Kopyalama Dönemi Sona Erdi: Yurt Dışından Getirilen Telefonlarda Yeni Düzenleme

 IMEI Kopyalama Dönemi Sona Erdi: Yurt Dışından Getirilen Telefonlarda Yeni Düzenleme
Okunuyor IMEI Kopyalama Dönemi Sona Erdi: Yurt Dışından Getirilen Telefonlarda Yeni Düzenleme

Yurt dışından getirilen telefonlarda IMEI kaydı yaptırmamak için uygulanan klonlama ve kırdırma işlemleri sona eriyor. Son dönemde IMEI klonlaması yapılan telefonların kapatılmaya başlamasıyla birlikte, kayıt işlemleri zorunlu hale geliyor.

Yeni Düzenlemeler
IMEI Kayıt Ücreti: Geçtiğimiz yıl ekim ayında çıkarılan yasa ile, yurt dışından getirilen telefonlarda IMEI kayıt ücreti ödemeden kaçak yolla kullanım, bir yıl ile sınırlı hale getirildi. Artık bu süre dolduğunda, kayıt yaptırmayan telefonlar otomatik olarak kapanıyor.
Uygulamanın Sonuçları
Kapatılan Telefonlar: Bir yıllık sürenin dolmasıyla birlikte, IMEI kırdırma veya klonlama yoluyla kullanılan telefonlar, yavaş yavaş kapatılmaya başlandı. Telefoncular, bu süreçte sıkıntılar yaşadıklarını belirtirken, klonlama işlemlerinin devlet tarafından engellendiğini ifade ediyor.
Tüketici ve Telefoncular Arasında Sorunlar
Kullanıcı Şikayetleri: Mecidiyeköy’de IMEI klonlama yapan bir telefoncu, eski müşterilerinin telefonlarının kapanmaya başlamasıyla zor durumda kaldıklarını belirtti. “Klonlama işlemi yaparken sorun yaşıyoruz. Daha önce klonladığımız telefonlar kapanıyor ve müşteriler bizden paralarını geri talep ediyor” dedi.
Maliyet Tasarrufu: Kullanıcılar, IMEI kaydı için 32 bin TL yerine klonlama işlemi yaptırarak sadece 2.500 TL ödüyordu. Ancak, bu uygulamanın sona ermesiyle birlikte bu yöntem artık mümkün olmayacak.
IMEI Kayıt Ücretleri
Yeni Ücretler: Yurt dışından getirilen telefonlar için IMEI kayıt ücreti, 2025 itibarıyla %45 artışla 45.953 TL’ye yükselebilir. 2024 başında ise yeni kayıt ücreti 31.692 TL olarak belirlenmişti.
IMEI Klonlama Nedir?
IMEI klonlama, eski telefonların IMEI numarasının, yurt dışından getirilen vergisiz akıllı telefonlara atanması anlamına geliyor. Bu yasal olmayan işlem, geçen yıl çıkarılan yeni yönetmeliklerle yasaklandı. Yönetmelikteki “Kesintisiz yedi yıl” ifadesi, “Son sinyal almasından itibaren kesintisiz bir yıl” olarak güncellendi.

Kaynak:En Son Haber