1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. Avukatı Yaşar Topçu, vefatının 6. yılında Süleyman Demirel’i anlattı: Cumhuriyete, demokrasiye gönülden inanan bir başkandı

Avukatı Yaşar Topçu, vefatının 6. yılında Süleyman Demirel’i anlattı: Cumhuriyete, demokrasiye gönülden inanan bir başkandı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gazetemizin Ankara ofisine giderken 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in Güniz Sokak’taki meskeninin önünden geçiyorum. Her seferinde güya Demirel meskenden çıkacakmış üzere bakıyorum. Kapıda polisler nöbet tutuyor. Bir periyot girenin çıkanın sayısız olduğu o konut artık ıssız, sessiz. Bugün Demirel’in vefatının 6. yılı. Doğup büyüdüğü Isparta İslamköy’de dostları bugün bir ortaya gelecek ve Demirel’i anacak.

ŞANTİYEDE TANIŞTILAR

Demirel, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde okurken biriktirdiği harçlığı ile İngilizce öğrenmişti. Kendisini, ülkenin ve milletin hizmetine hazırlamıştı. Bu gayeyle yüklendiği birinci büyük eser Seyhan Barajı oldu. Periyodun Başbakanı Adnan Menderes ile bu barajın şantiyesinde tanışmıştı. Menderes, Demirel için “Bu genç arkadaşımıza dikkat edin; geleceğin başvekilidir” demişti. 27 Mayıs darbesi sonrası Demokrat Parti (DP) kapatıldı. Yerine Adalet Partisi (AP) kuruldu.

“DEMİREL BÜYÜK BİR FİKİR ADAMIYDI”
Ankara Temsilcimiz Hürmet Öztürk’ün sorularını yanıtlayan Yaşar Topçu, “Demirel büyük bir fikir adamıydı” dedi.

TEK BAŞINA İKTİDAR

Demirel, 1964’te AP’nin genel lideri oldu. 1965 seçimleri Demirel ve takımına tek başına iktidar zaferi getirdi. 1969’da da muvaffakiyet tekrarlandı. Menderes’in öngörüsü gerçekleşmişti. Eski bakan Yaşar Topçu, 45 yıl avukatlığını yaptığı siyasetteki yol arkadaşı Süleyman Demirel’i anlattı: “12 Mart 1971 muhtırası ile Demirel hükümetini istifaya mecbur ettiler. MSP’yi kurdurarak kitleyi bölme yolunu denediler. Demirel çalıştı, 70’li yılların sonunda demokrat kitleyi ayağa kaldırdı.” 12 Eylül 1980’le birlikte yasaklar geldi. Demirel, 1987 Eylül’ünde yasakların kaldırılması için yollara düştü. Topçu, “Türk demokrasisini tekrar ayağa kaldırmak lazımdı. Eski, dışarıdan ahşap merdivenle üstüne çıkılabilen bir otobüsle 22 yerde miting yaptık. Halk önümüzü kesiyor, onu dinlemeden bırakmıyordu. Demirel inanmıştı ki; bu kitle demokrasinin en büyük teminatıdır” dedi.

6 DEFA GİTTİ, 7 DEFA GELDİ

Yasaklar kalktı, Demirel partisinin (DYP) başına geçti. 1991 seçimlerinde yine iktidarı yakaladı. Altı sefer gidip, yedi kere gelmişti. Topçu, Demirel’in amacını şöyle açıklıyordu: “Atatürk’ün ‘muasır medeniyet’ amacının, fakat demokrasi içinde gerçekleşeceğine inanmış ve benimsemişti; bu maksada hizmet etmeye yeminliydi. O, bu kitlenin dağılmasından korkardı. Cumhurbaşkanı seçilince korktuğu başına geldi. Birçok kişi, genel lider seçimi yapılan kongrede, Demirel ile hesaplaşıyor olduğunu sanarak partiyi yanlış ellere, demokrat kültürden Gelmeyen ellere teslim etti. Bu yanlış hareketin içinde, rahmetlinin siyasette parlattığı kimi isimler de yer aldı. ‘Arkama dönüp bakmam’ kelamı bu kırgınlığın sözüdür.”

SİYASETÇİ, İNSAN DEMİREL

Bugün aranan, özlenen başkanlardan Süleyman Demirel’in nasıl bir siyasetçi, nasıl bir insan olduğunu Topçu’dan dinliyorum: “Türk halkı bugün Demirel’i şükranla anıyor. Geçmişte ona ağır sözlerle saldıranlar şimdilerde haksızlık ettiklerini belirtiyorlar. Ülkesini ve insanlarını tümüyle kucaklayan, her türlü tenkide ve akına demokrasi ismine tahammül eden bir başkandı. Ben sav ile söylüyorum; Cumhuriyetin gelmiş geçmiş parti liderleri, başbakan ve cumhurbaşkanları içerisinde, onun kadar demokrasiye ve Cumhuriyete aşık ve gönülden inanmış bir önder bulmak kolay değil. O, yalnızca uygun bir siyasetçi, âlâ bir mühendis değil, büyük bir fikir adamı, fikrinin adamıydı.” Topçu, “Bize düşen vazife, her yıl 17 Haziran’da Demirel’e ağıt yakmak değildir. Demokrat kitle, onun ruhunu şad etmek istiyorsa, toplanmanın, bir ortaya gelmenin yollarını aramalı ve bulmalıdır” diyor.

İslamköy’de bugün merasimle anılacak

Türkiye’nin fötr şapkalı, ‘Baba’ lakaplı önderi 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, 17 Haziran 2015’te teneffüs yolu enfeksiyonu ve kalp yetmezliği nedeniyle 91 yaşında hayatını Kaybetti. Demirel için bugün memleketi Isparta’nın Atabey İlçesi’ne bağlı İslamköy’de anma merasimi düzenlenecek. Merasim öncesinde Demirel’in anıt mezarında koronavirüs önlemleri ve dezenfeksiyon çalışmaları da yapıldı. Merasime, siyasetçilerin de ağır iştirak göstermesi bekleniyor. Demirel’in özel doktorluğunu yapan UYGUN Parti Isparta Milletvekili Aylin Bahadır da bir ileti yayınlayarak, Süleyman Demirel’in “Eğer bana Cumhuriyet nedir, diye sorarsınız, Cumhuriyet benim işte! İslamköy’den çıkmış bir köylü çocuğunu Cumhurbaşkanı yapan, Cumhuriyet’tir” kelamlarını hatırlattı.

Avukatı Yaşar Topçu, vefatının 6. yılında Süleyman Demirel’i anlattı: Cumhuriyete, demokrasiye gönülden inanan bir başkandı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

SÜRELİ HABER ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin