Çin’de eski Sanayi ve Enformasyon Bakanı, yolsuzluk suçlamasıyla partisinden ihraç edildi

 Çin’de eski Sanayi ve Enformasyon Bakanı, yolsuzluk suçlamasıyla partisinden ihraç edildi
Okunuyor Çin’de eski Sanayi ve Enformasyon Bakanı, yolsuzluk suçlamasıyla partisinden ihraç edildi

Çin’de ülkeyi yöneten Komünist Partisinin disiplin komisyonu, temmuz ayında hakkında yolsuzluk soruşturması başlatılan Sanayi ve Enformasyon Bakanı Şiao Yaçing’i partiden ihraç etti.

Komünist Parti Merkezi Disiplin İnceleme Komisyonu (MDİK) yapılan açıklamada, 63 yaşındaki Şiao’nun, “resmi görevlerini adil şekilde yerine getirmesini etkileyebilecek davetleri kabul ettiği” ve “hükümet görevi ve iş ilişkileri arasındaki çizgiyi aşarak büyük miktarda nakit rüşvet aldığı” ileri sürüldü.

Komisyon, “parti disiplin kurallarını ve yasaları ihlal eden” Şiao’nun, partiden ihraç edildiğini, en düşük memur kademesinden emekliye sevk edildiğini bildirdi.

Eski Bakan, suçlamalar sebebiyle yargıya sevk edilmedi.

Teknolojide dışa bağımlılığın azaltılması çabalarına öncülük etmişti

2020-2021 yıllarında bakanlık görevini yürüten Şiao, Devlet Başkanı Şi’nin Çin’in teknoloji alanında gelişmiş ülkelere bağımlılığını bitirme hedefi doğrultusundaki politikalarına yön veren isimlerden biriydi.

Şiao, internet altyapısının ve mobil iletişim ağlarının geliştirilmesinden mikro-çip, aşı üretimi ve elektrikli araçlar gibi yeni teknolojilere lisans verilmesine kadar geniş yetki ve sorumluluklara sahipti.

Temmuz ayına dek ülkenin en kritik bakanlıklarının birinin başında bulunan Şiao’nun, Komünist Partisinin ekimde yapılan 20. Ulusal Kongresi’ne katılacak delegeler içinde yer almaması dikkati çekmişti.

Şiao’nun gözden çıkarılması, Devlet Başkanı Şi Cinping’e üçüncü dönem iktidar yolunu açan kongre öncesi sürpriz gelişme olarak değerlendirilmişti.

MDİK, 28 Temmuz’da yaptığı açıklamada, Şiao’nun “parti disiplin kurallarını ve yasaları ihlal şüphesiyle” soruşturulduğu bildirmişti. Açıklamada, Ulusal Denetim Komisyonunun da Şiao hakkında idari soruşturma yürüttüğü kaydedilmişti.

Komisyonun “parti disiplin kurallarını ve kanunları ihlal” olarak tanımladığı isnat, genelde kişilerin yolsuzluk ve rüşvetle suçlanmasıyla sonuçlanıyor.