Türkiye’de Yaşam Süresi Geriledi: Kadınlar Erkeklerden 5,3 Yıl Daha Uzun Yaşıyor

 Türkiye’de Yaşam Süresi Geriledi: Kadınlar Erkeklerden 5,3 Yıl Daha Uzun Yaşıyor
Okunuyor Türkiye’de Yaşam Süresi Geriledi: Kadınlar Erkeklerden 5,3 Yıl Daha Uzun Yaşıyor

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2021-2023 dönemi verilerine göre, Türkiye’de doğuşta beklenen yaşam süresi 77,3 yıla düştü. Kadınlar, erkeklerden ortalama 5,3 yıl daha uzun yaşıyor. Erkeklerde doğuşta beklenen yaşam süresi 74,7 yıl iken, kadınlarda bu süre 80 yıl olarak kaydedildi.

Farklı Yaş Gruplarındaki Beklentiler 15 yaşındaki bir bireyin ortalama 63,5 yıl daha yaşaması öngörülürken, bu süre 30 yaşında 49,1 yıl ve 50 yaşında ise 30,1 yıl olarak hesaplandı. 65 yaşındaki bir kişi için beklenen yaşam süresi 17,4 yıl oldu; kadınlar bu yaşta erkeklerden 3,3 yıl daha uzun yaşıyor.

Tunceli Zirvede Türkiye’de doğuşta beklenen en uzun yaşam süresi 80,8 yıl ile Tunceli’de görüldü. Şırnak ve Mardin de uzun yaşam süresine sahip iller arasında yer alırken, en düşük süre 76,1 yıl ile Kilis’te kaydedildi. Kadınlarda Tunceli, 83,6 yıl ile yine en uzun yaşam süresine sahip il oldu.

Eğitim Seviyesi ve Yaşam Süresi İlişkisi Veriler, eğitim seviyesinin yaşam süresi üzerinde önemli bir etkisi olduğunu gösterdi. Eğitim düzeyi yükseldikçe, özellikle 30 yaşındaki bireylerde, beklenen yaşam süresi yaklaşık 5 yıl uzuyor. Hem erkekler hem de kadınlar için bu fark, düşük eğitim seviyesine sahip kişilerle yükseköğrenim görmüş kişiler arasında belirgin şekilde ortaya çıkıyor.

 

Kaynak:En Son Haber