Fitch Ratings: Türkiye’de Faiz İndirimi 2025’te Kapıda

 Fitch Ratings: Türkiye’de Faiz İndirimi 2025’te Kapıda
Okunuyor Fitch Ratings: Türkiye’de Faiz İndirimi 2025’te Kapıda

Fitch Rating Kıdemli Direktörü ve Türkiye Analisti Erich Arispe Morales, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın sıkı para politikasını sürdürmeye devam edeceğini, ancak 2025’in ilk çeyreğinde politika faizinde bir indirim olabileceğini belirtti. Fitch Ratings’in Türkiye’nin kredi notunu “B+”dan “BB-“ye yükseltmesinin ardından düzenlenen “Türkiye: Politikanın Yeniden Dengelenmesi Sürecinde İlerleme ve Zorluklar” başlıklı webinarda Morales, Türkiye’nin kredi notunun artışında dış kırılganlıkların ve finansman ihtiyaçlarının azalmasının etkili olduğunu ifade etti.

Morales, yüksek enflasyonun Türkiye için önemli bir politika zorluğu olmaya devam ettiğini ve ekonominin yavaşlama sürecine girdiğini aktardı. Ayrıca, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın sıkı duruşunu koruyarak, 2025’in ilk çeyreğinde faiz indirimine başlayabileceği tahmininde bulundu. Ekonomi politikasına olan siyasi desteğin süreceği öngörüsünde bulundu.

Morales, kredi notuna olumlu etki eden faktörlerin başında para politikasının kredibilitesinin yeniden inşası, dış finansman gereksinimlerinin azalması ve gerekli reformların uygulanmasının geldiğini söyledi. Düşük kamu borcu ve borç bileşimindeki iyileşmenin de not artışında etkili olduğunu vurguladı. Ancak, olası bir erken faiz gevşemesinin ve uluslararası rezervlerdeki hızlı düşüşün kredi notunu olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti.

Morales, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,5 büyümesini ve gelecek yıl büyümenin yüzde 2,8 olarak gerçekleşmesini öngördüklerini kaydetti. Fitch Ratings Bankalar Direktörü Ahmet Emre Kılınç, Türk bankalarının kârlılık görünümünün yüksek fonlama maliyetleri ve enflasyonist baskılar nedeniyle zayıf olduğunu belirtti. Ancak, bankacılık sektörünün yabancı para likiditesinin kısa vadeli dış borcu karşılamaya yeteceğini ve refinansman risklerinin azaldığını vurguladı.

 

 

 

 

Kaynak:En Son Haber

Yapılan Yorumlar