2024’ün En Büyük Süper Ay’ı Gökyüzünde: Gözlem İçin Son Şans Cuma Sabahı

 2024’ün En Büyük Süper Ay’ı Gökyüzünde: Gözlem İçin Son Şans Cuma Sabahı
Okunuyor 2024’ün En Büyük Süper Ay’ı Gökyüzünde: Gözlem İçin Son Şans Cuma Sabahı

NASA, bu haftanın gökyüzü olayları arasında en dikkat çekeni olan Süper Ay’ın, salı akşamından cuma sabahına kadar dolunay olarak görülebileceğini duyurdu. Herhangi bir ekipman gerektirmeyen bu görsel şölen, Türkiye dahil dünyanın her yerinden izlenebilecek.

Türkiye’de Gözlem Saatleri
Ay, çarşamba sabaha karşı 03.50’de Dünya’ya en yakın noktasına (perigee) ulaştı ve 357 bin kilometre mesafede konumlandı. Ay, perşembe günü saat 14.26’da tam dolunay haline gelecek.

Cincinnati Gözlemevi’nden astronom Wes Ryle, Ay’ı en iyi gözlemleme zamanının çarşamba ve perşembe akşamları, ufka yakın konumdayken olduğunu belirtti. Ufuktayken, Ay’ın çevresindeki nesneler sayesinde daha büyük ve etkileyici görüneceğine dikkat çekildi.

Yılın En Parlak Süper Ay’ı
Bu Süper Ay’ın diğerlerinden farkı, dolunayın perigee ile en yakın noktada çakışması. Bu nedenle 2024’ün en büyük ve en parlak Süper Ay’ı olacak. Astronom Ryle, “Bu Süper Ay, eylül ayındakinden çok az farkla da olsa yılın en büyüğü olacak,” dedi.

“Avcı Ayı” Olarak Biliniyor
Bu dolunay, doğada hayvanların kışa hazırlanarak kilo aldığı ve avcıların kış için et stokladığı dönemle örtüştüğü için “Avcı Ayı” olarak biliniyor.

Kaçıranlar İçin Bir Sonraki Fırsat
Eğer bu Süper Ay’ı kaçırırsanız, 2025 yılında Ekim, Kasım ve Aralık aylarında yeni Süper Ayları izleme fırsatınız olacak.

 

Kaynak:En Son Haber