Rusya Federasyonu ve Türkiye Cumhuriyeti’nin iş birliğiyle düzenlenen 320 kilometrelik Memleketler arası Sochi-Giresun Açık Su Yüzme Maratonu, 12 atletin Giresun’a ulaşmasıyla tamamlandı. “Dünya sıhhat çalışanları ve dostluk için kulaçlar Karadeniz’de atılacak” sloganıyla düzenlenen maratona katılan Türk ve Rus atletlerden oluşan yüzme takımı, 14 Haziran tarihinde Rusya’nın Sochi kentinden başlayarak bugün öğlen saatlerinde Giresun’a ulaştı.
Türkiye Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu iş birliği ile düzenlenen aktiflik, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı uyumunda Giresun Valiliği, Giresun Belediyesi, Türkiye Yüzme Federasyonu Başkanlığı, İstanbul Yıldızlar Yüzme Kulübü ve Kıyı Güvenlik Komutanlığı’nın ortak çalışmasıyla gerçekleştirildi. Gençlik ve Spor Vilayet Müdürü Hasan Bulut, aktifliğin düzenlenmesinde katkısı ve emeği olan herkese teşekkür etti.
Giresun Belediye Lideri Aytekin Şenlikoğlu, bu türlü bir aktifliğin Giresun’da sona ermesinden son derece memnun olduğunu tabir etti. Şenlikoğlu, “320 kilometreden bahsedildi. 12 atletimiz yaklaşık 6 gündür yüzüyorlardı. Ben bu manada Giresun’un tercihi bakımından sayın bakanımıza bilhassa bir teşekkür etmek istiyorum. Doğal Giresun Karadeniz’in tek yaşanabilir adasında sahip olması nedeniyle de tercihlerde ayrıcalığı hak etmiştir diye düşünüyorum. Bu türlü bir tertip kentimizde Sochi ile Giresun ortasında yapılmış olması bizi ayrıyeten onurlandırdı. Sporun dostluk ve kardeşlik olduğunun yanında ayrıyeten sıhhat olduğunu ve sıhhat çalışanlarına adanmış bir tertip olması nedeniyle de ben katılan atlet arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi.
“Giresun’un fındığını yedik, çayını içtik ve parkuru tamamladık”
Yüzme grubunda yer alan eski Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen ise 320 kilometrelik parkuru tamamlayarak dünya yüzme tarihinde bir birinci gerçekleştirdiklerini lisana getirdi ve şu tabirlere yer verdi:
“320 kilometre dünyada bugüne kadar yapılamayan bir ultra maratondu. Bunun Sochi ile Giresun ortasında yapılması Giresun’un bize verdiği imkanlar ve mesken sahipliğiyle oldu. Çok kuvvetli vakitlerimiz oldu. Daha evvel söz ettiğim üzere Karadeniz’in Türk’ün bayrağına bakıp nasıl çırpındığını gördük. İki metrelik dalgalarla boğuşarak buralara geldik. Hoştu. Yıldızlar, ay, güneşin doğuşu hepsini yaşama imkânımız oldu. Yunusları birlikte yüzerken izleme fırsatımız oldu. Bunların hepsi bence unutulmayacak bedeller. Kendi kendimizle yüzleştik. Kendi kendimizi test ettik. Hudutlarımızın neler olduğunu görmeye çalıştık. Bu Sochi ve Giresun ortasındaki 320 kilometrelik parkur, gerek Türk spor tarihinde gerek dünya yüzme tarihinde bir birinci. Hasebiyle Giresun’un fındığını yedik, çayını içtik ve enerjik bir formda tamamladık. Yaptığımız çalışmaların tamamı bizim üzere maratoncu olan gece gündüz hepimizin sıhhati için ihtimam gösteren tüm dünyadaki sıhhat çalışanları için bu maratonu düzenlemiştik. Tüm dünya sıhhat çalışanlarına buradan sevgilerimizi ve hürmetlerimizi gönderiyoruz. Onlar olmazsa bu bunları gerçekleştiremezdik.”
Giresun Botanik Park’ta düzenlenen merasimde daha sonra maratona katılan atletlere plaket takdim edildi.