1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Böcek sokması ne vakit tehlikelidir?

Böcek sokması ne vakit tehlikelidir?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

‘Böcek ısırığının tesiri böceğin çeşidine ve kişinin hassaslığına bağlı olarak değişkenlik gösterir’ diyen Acil Tıp Uzmanı Dr. Veysel Balcı, hangi böceğin ne üzere sıkıntılara yol açabileceğini anlatıp, şu tavsiyelerde bulundu…

EN YAYGIN BELİRTİLER

Çoklukla böcek ısırmalarında görülen en yaygın belirtiler şöyle sıralanabilir:

– Isırılan bölgede kaşıntı, ağrı ve şişme,

– Isırılan bölgede renk değişikliği, kızarıklık,

– Ürtiker, ısırılan bölgede su ya da irin birikmesi,

– Karın ağrısı, kusma, mide bulantısı, ishal,

– Nefes almada zorlanma,

– Göğüste sıkışma hissi,

– Hırıltılı teneffüs,

– Lisanda şişme üzere alerji belirtileridir.

KENE

Keneler, ilkbahar ve yaz aylarında daha yaygındır. Bir kene bedene bulaştığında, koltuk altlarına, kasıklara yahut saçlı ya da ağır kıllı bölgelere göç ederler. Kene buluduğu bölgeden zorlayarak ya da üzerine kolonya dökülerek çıkartılmaya çalışılmamalıdır. Kene tarafından ısırılan kişi çabucak rastgele bir potansiyel tedavi muhtaçlığının karşılanması için doktora başvurmalıdır, zira kenelerden insanlara geçen hastalıklar önemli ve ağır problemlere yol açabilir.

ARI

Arı sokmaları yaygın olarak yaşanan bir açık hava kasvetidir. Tedavi formülü şiddetine bağlı olarak değişir. Ağrıyı hafifletmek için tedavinin konutta yapılması birden fazla kişi için mümkünken, rastgele bir arı sokması alerjiniz varsa yahut çoklu sokulmaya maruz kalırsanız, acil tedavi gerektiren önemli sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle arı sokması durumunda sıhhat kuruluşlarına başvurulması ve muayeneden geçilmesi tavsiye edilir.

SİVRİSİNEK

Bir oldukça rahatsız edici olan bu kanatlı böceklerin sırf dişileri kan emer. Sivrisineklerin az da olsa virüs taşıma ve hastalık bulaştırma riski vardır. En yaygın görülenler hastalıklar ortasında sarı humma ve sıtma yer alır. Sivrisinek ısırığının yol açtığı kaşıntıyı gidermek için uygulanabilecek pratik tahlil soğuk komprestir. Kızaran bölge şişerse, kaşınmamalıdır. Lavanta ve karanfil çiçeği sivrisinekleri uzak tutmakta yararlı olabilir. Yazın sivrisinekler çok daha süratli ürediği için mutfak penceresi ve balkon camları sineklik ile kapatılabilir. Şayet hem sivrisinekler hem de öbür haşerelerin sayısı yaz mevsiminde gözle görülür oranda artış gösteriyorsa, apartman ilaçlatılmalıdır.

AKREP

Türkiye’de akrep sokmalarına sıklıkla rastlanır. Akrep sokmasında gerekli önlemler kısa müddette alınmazsa kişi hayatını kaybedebilir. Bilhassa bebekler, çocuklar, yaşlılar, kalp ve akciğer rahatsızlığı olanlar akrep sokmasında en fazla etkilenen kümelerdir. Vefatlar genelde 6 yaş altında görülmektedir. Akrep sokmalarında vakit kaybetmeden tıbbi dayanak almak üzere hastaneye gidilmelidir. Akrebin soktuğu fark edildiğinde yapılması gereken birinci müdahale, sokulan yerin sabunla ve suyla yıkanması olmalıdır. Daha sonra yaranın üzerine buz konulmalıdır.

Böcek sokması ne vakit tehlikelidir?
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

SÜRELİ HABER ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin