Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tarımsal gayrisafi yurt içi hasılanın geçen yıl 407 milyar liraya yükseldiğini, milli gelirin ise 1 trilyon dolar sınırına geldiğini bildirdi.
Erdoğan, Ankara Spor Salonu’nda AK Parti “Türkiye Yüzyılı” Tanıtım Toplantısı’nda yaptığı konuşmasında, Türkiye’de son 20 yılda yapılanları sıraladı.
Eğitimde, yükseköğretim dahil 10,3 milyar lira olan yıllık bütçeyi, 304 milyar liranın üzerine çıkardıklarını kaydeden Erdoğan, derslik sayısının da 343 binden 612 bine yükseltildiğini ifade etti.
Yeni atanan 750 bin öğretmenle toplam öğretmen sayısının 1 milyonun üzerine çıktığını bildiren Erdoğan, toplam 3,5 milyar ders kitabının öğrencilere ücretsiz dağıtıldığını belirtti.
Erdoğan, şöyle devam etti:
“Üniversite sayımızı 76’dan 208’e, akademik personel sayımızı 70 binden 184 bine ulaştırdık. Katsayı adaletsizliğine son vererek, evlatlarımıza yükseköğrenimde fırsat eşitliği sağlarken, mesleki eğitimi de yeniden cazip hale getirdik.”
Sağlıkta, hastane yatak sayısının 164 binden 264 bine çıkarıldığını kaydeden Erdoğan, “Toplamda 28 bin 987 yataklı 20 şehir hastanemizi tamamlayıp onları da hizmete sunduk. Halen 15 bin 75 yatak kapasitesine sahip 13 şehir hastanemizin inşasına devam ediyoruz. Sağlık personeli sayımızı 1 milyon 350 bine çıkartarak, sağlık kuruluşlarımızı en modern araç-gereçlerle donatarak, milletimize en kaliteli hizmetin verilmesini sağladık.” diye konuştu.
Gençlik ve sporda, gençlik merkezi sayısının 9’dan 419’a yükseltildiğini aktaran Erdoğan, şöyle devam etti:
“Toplam spor tesisi sayımızı 1575’ten 4 bin 290’a çıkardık. Yükseköğrenim yurt yatak kapasitemizi burası da çok önemli, 182 binden 850 bine ulaştırdık. Fakat şimdi bir yere daha geliyorum, yükseköğrenim burs ve kredi tutarını lisans öğrencileri için göreve geldiğimizde 45 liraydı. Şimdi ne oldu 850 liraya çıkardık. Yüksek lisans öğrencileri için 90 liraydı, onu da 1700 liraya, doktora öğrencileri 135 liraydı, 2 bin 550 liraya yükselttik. Yurtlarımızda kalan öğrencilerimize aylık 800 lira beslenme yardımı yapıyoruz.
Aile ve sosyal hizmetlerde son 20 yılda ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza toplam 540 milyar lira tutarında kaynak aktardık. Engelli vatandaşlarımıza verdiğimiz diğer desteklerin yanı sıra engelli memur sayımızı 5 bin 777’den 66 bine ulaştırdık. Yaşlılarımıza, evde bakımdan gündüzlü bakıma kadar pek çok hizmet sunuyoruz. Devlet korumasındaki çocuklarımızı, önceliği ailelerinin yanında kalmalarına vererek, eğitimden istihdama her alanda destekliyoruz. Sosyal yardım şemsiyemizi, elektrikten doğal gaza pek çok başlıktaki destekle gerçek ihtiyaç sahibi her aileyi kapsayacak şekilde genişletiyoruz. Şehit yakını ve gazilerimize hayatın her alanında sahip çıkıyoruz.”
Suriye’deki güvenli bölgelere 530 bin gönüllü dönüş yaptı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, kadına şiddeti bir insanlık suçu olarak gördüklerinin altını çizerek, “Bir insanlık suçu olarak gördüğümüz kadına karşı şiddetin önlenmesi konusunda çok önemli mesafe kat ettik. Kadın hakları ile ailenin korunmasını, birbirinin alternatifi değil, birbirinin tamamlayıcısı gören bir anlayışla çalışmalarımızı yürütüyoruz.” ifadelerini kullandı.
Çalışma ve sosyal güvenlik konusunda yapılanlara da değinen Erdoğan, “Net asgari ücreti hem çalışanı hem işvereni koruyacak tedbirlerle 184 liradan 5 bin 500 liraya çıkardık. Aktif sigortalı sayımızı 12 milyondan aldık 25,3 milyona, toplam istihdamı 31 milyonun üzerine yükselttik.” dedi.
Erdoğan, adalet konusunda ise “Hakim ve savcı sayımızı, FETÖ ihanet çetesi mensuplarında yaptığımız büyük temizliğe rağmen, 9 bin 349’dan 22 bin 727’ye yükselterek, kürsülerdeki eksikleri giderdik. Mahkeme sayısını adli yargıda yüzde 91, idari yargıda yüzde 42 artırarak, 278 hizmet binası inşa ederek, yargı teşkilatımızın altyapısını güçlendirdik.” diye konuştu.
İçişlerinde yapılan çalışmalara da değinen Erdoğan, şöyle devam etti:
“Ülkemizin güvenliği için gece gündüz çalışan Emniyet Genel Müdürlüğümüzün, Jandarma Genel Komutanlığımızın, Sahil Güvenlik Komutanlığımızın personel sayısını toplamda 538 bine çıkardık. Her türlü suçla ve suçluyla mücadeleyi etkinleştirerek, insanlarımızın sokakta, evinde, iş yerinde huzurla hayatlarını sürdürebilmesini sağladık. Kamu yönetim sisteminin en alt birimi olan muhtarlıklarımıza, valilikler, kaymakamlıklar, belediyeler nezdinde muhataplıklar tesis ettik. Demokrasimizin uç beyleri muhtarlarımızı, asgari ücret düzeyinde gelire kavuşturarak, sosyal güvenlik primlerini karşılayarak, daha pek çok sorunlarını çözerek her alanda güçlendirdik.
Afet yönetiminden eğitim ve yardım faaliyetlerine kadar geniş bir alanda sivil toplum kuruluşlarımızın sayısını 76 binden 122 bine yükselterek, kurumsal kapasitelerini genişleterek, maddi destek vererek etkinliklerini artırdık. Dünyanın en etkin afet yönetimi kurumu olan AFAD’ı kurarak, arama-kurtarmadan zararların telafisine kadar her konuda vatandaşlarımızı sahipsiz bırakmadık. Düzensiz göçle etkin mücadele için 18 bin kişi kapasiteli 30 geri gönderme merkezi kurduk. Suriye’de oluşturduğumuz güvenli bölgelere, yaklaşık 530 bin kişinin gönüllü dönüş yapmasını temin ettik.”
Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı, Pençe, Barış Pınarı, Bahar Kalkanı harekatları ve Pençe-Kilit Operasyonu ile Türkiye’nin güney sınırında oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu parçalayıp attıklarını vurgulayan Erdoğan, “Darbe ve cunta izlerinden temizlediğimiz Türk Silahlı Kuvvetlerimizin dünyanın en güçlü orduları arasındaki seçkin yerini tahkim ettik.” dedi.
Ulaştırmada bölünmüş yol mesafesini 6 bin 100 kilometreden 28 bin 722 kilometreye, otoyol uzunluğunu 1714 kilometreden 3 bin 633 kilometreye çıkardıklarını bildiren Erdoğan, şunları kaydetti:
“Kara yolu tünel sayımızı 83’ten 469’a, kara yolu tünel uzunluğumuzu 50 kilometreden 664 kilometreye, köprü ve viyadük uzunluğumuzu 311 kilometreden 731 kilometreye yükselttik. Toplam 1460 kilometre uzunluğunda hızlı tren ağı, ilaveten toplam 2 bin 102 kilometre uzunluğunda yeni demir yolu ağı yaparken, 8 bin 547 kilometre uzunluğunda mevcut hattı da elektrikli ve sinyalli hale getirdik. Hava yollarında, 26’dan devraldığımız havalimanı sayımızı 31 ilaveyle 57’ye, denizcilikte tersane sayımızı 37’den 84’e çıkardık.
Bilgi ve iletişim teknolojilerinde, 2002 yılında sadece 3 bin olan geniş bant abone sayısını 89,5 milyona, elektronik devlet kullanıcı sayısını 61 milyona yükselttik. İnşallah fiber internet altyapımızı da süratle yaygınlaştırarak, yakında hedeflerimize uygun seviyeye getireceğiz.”
“Türkiye genelinde 455 millet bahçesini hizmete açtık”
Çevre, şehircilik ve iklim değişikliği alanında yapılanlar hakkında da bilgi veren Erdoğan, TOKİ eliyle toplam 1 milyon 170 bin konutun üretildiğini, 3 milyon konutun dönüşümünün tamamlanarak, 12 milyon vatandaşın güvenli konutlarda yaşamasının sağladığını dile getirdi.
Erdoğan şöyle devam etti:
“Ayrıca, 45 ilimizde 80 tarihi kent merkezimizi yeniliyor, 30’dan fazla sanayi alanımızı şehir dışına taşıyoruz. Son olarak, 500 bin sosyal konut, 1 milyon konut amaçlı arsa, 50 bin iş yeri hedefimizi milletimizle paylaştık. Bu büyük projenin ilk etabı olan 250 bin sosyal konutu, 100 bin konut arsasını ve 10 bin iş yerini iki yıl içinde tamamlıyoruz. 81 şehrimize, 81 milyon metrekare millet bahçesi yapma hedefimiz; Türkiye genelinde 455 millet bahçesini hizmete açtık veya inşasına devam ediyoruz.”
Tarım ve ormanda, son 20 yılda çiftçilere verilen toplam 216 milyar lira tutarındaki tarımsal desteğin, cari değerle 500 milyar liraya yakın bir rakama karşılık geldiğini vurgulayan Erdoğan, konuşmasında şunları kaydetti:
“Daha önce 40 milyar lirayı bile bulmayan tarımsal gayrisafi yurt içi hasılamızı, geçtiğimiz yıl itibarıyla 407 milyar liraya yükselttik. Baraj sayımızı 276’dan 930’a, hidroelektrik santrali sayımızı 97’den 730’a, içme suyu tesisi sayımızı 84’ten 370’e ve sulama tesisi sayımızı 1764’ten 3 bin 325’e çıkardık. Dünyada orman varlığını artıran ender ülkelerden biriyiz. Hayvan varlığımızı, ihtiyacını karşılayacak seviyeye getirirken, evcil hayvanların korunması konusunda da dünyanın en ileri düzenlemelerini gerçekleştirdik.”
“Dış ticaret hacmimizi 500 milyar dolara ulaştırdık”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, hazine ve maliye alanında atılan adımlara ilişkin bilgileri de paylaştı.
“Milli gelirimizi 238 milyar dolardan aldık, 1 trilyon dolar sınırına kadar getirdik.” diyen Erdoğan, şunları kaydetti:
“Satın alma gücü paritesine göre ülkemizi dünyanın en büyük 11’inci, Avrupa’nın 4’üncü büyük ekonomisi konumuna çıkardık. Ülkemiz gayrisafi yurt içi hasıla bakımından son 20 yılda reel olarak yüzde 172 ve dolar bazında yüzde 237 büyüme kaydetti. Yılda ortalama yüzde 5,5 büyüyen Türkiye ekonomisi, 2021 yılında bunu ikiye katlayarak yüzde 11 seviyesine ulaştı. İnşallah enflasyonu kontrol altına alarak, ülkemizi yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla yoluyla büyütmeyi sürdüreceğiz. Ticarette ihracatımızı 36 milyar dolardan aldık, 250 milyar doların üzerine çıkarırken, dünyada 228 ülke ve bölgeye yaygınlaştırdık. Dış ticaret hacmimizi de 500 milyar dolara ulaştırdık. Bin yıldır milletimizin bel kemiği olarak gördüğümüz esnaf ve sanatkarlarımızı, tüm imkanlarla destekledik, güçlendirdik.”
“Ülkemizi savunma sanayinde zirveye doğru taşıyoruz”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dışişleri alanında dış temsilcilik sayısının 163’ten 255’e çıkartarak temsil ağının yaygınlaştırıldığını kaydetti.
Türkiye’yi tüm uluslararası platformlarda söz ve etki sahibi bir konuma yükselttiklerine işaret eden Erdoğan, savunma sanayine ilişkin ise “Kendi ihtiyacımızı karşılamanın ötesinde, İHA’lar, SİHA’lar, Akıncılar, kara araçları, deniz platformları başta olmak üzere, 170 ülkeye savunma sanayi ürünleri ihraç edebilen bir ülke durumuna geldik.” ifadelerini kullandı.
“Asırlık eksiklerimizi 20 yılda tamamlayarak, ülkemizi savunma sanayinde zirveye doğru taşıyoruz.” ifadesini kullanan Erdoğan, sanayi ve teknolojide kurulan 152 yeni organize sanayi bölgesi, 29 endüstri bölgesi ve 94 teknoparkla Türkiye’nin üretim gücünün artırıldığını bildirdi.
Erdoğan, “Milli Uzay Programımızı oluşturarak, bir vatandaşımızı önümüzdeki yıl uluslararası uzay istasyonuna gönderme hazırlıklarına başladık.” dedi.
(Sürecek)