GÜLİZAR BİÇER KARACA: “ANAYASA DİNLEMEYEN BİR İRADENİN ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ TALEP ETMESİ ABESLE İŞTİGALDİR”
TACETTİN DURMUŞ
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Kars’ta; “OHAL şartlarında, demokratik olmayan bir şekilde yapılmış bir seçimle oluşan bu Meclis’in ve üstelik de seçimlere çok kısa bir süre kala, gidişleri de çok yakın olan bu iradenin; bir anayasa yapma yetkisinin bulunmadığını düşünüyoruz. O nedenle de böyle bir Meclis’te, bir anayasa değişikliğini konuşmak dahi mümkün değildir… Anayasa dinlemeyen bir iradenin anayasa değişikliği talep etmesi abesle iştigaldir” açıklamasını yaptı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı, Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, dün; CHP Kars İl Başkanlığı’nın, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Kars’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yıl dönümü dolayısıyla, “30 Ekim’de Kars ve Cumhuriyet” başlığıyla düzenlenen panele katıldı. Karaca, etkinlik sırasında gazetecilerin, anayasa değişikliği gündemi ile ilgili sorularını yanıtladı. Karaca, şunları söyledi:
“Başı açık ya da kapalı meselesi değil. Tüm milletvekillerimizin imzasıyla, Meclis’e sunulan kanun teklifi aslında şuydu: Kadınların kılık ve kıyafeti üzerinden, kadınların ne giydiği üzerinden kendilerine siyasi iktidar devşirmeye çalışanların; her seferinde siyasette kadınları ve kadınların giyimini malzeme yapanların elinden bu argümanı almaktı. Çünkü kadınlar ne giyerse giysin, kadınlar nasıl giyindikleriyle değil; donanımlarıyla, fikirleriyle, akıllarıyla, düşünceleri ile ve yaptıkları konuşulsun istiyoruz. O nedenle Adalet ve Kalkınma Partisi, bunu yıllarca sömürü malzemesi haline getirdi. Onların elinden bu siyasi sömürüyü almak için bir kanun teklifi verdik. Ancak Adalet ve Kalkınma Partisi ve saraydaki tek kişilik hükümet bunun, oyuncağı elinden alınmış bir çocuk gibi üzerinde tepinmeye başladı.
Bir kere Cumhuriyet Halk Partisi olarak açık ve net şunu ifade ediyoruz. OHAL şartlarında, demokratik olmayan bir şekilde yapılmış bir seçimle oluşan bu Meclis’in ve üstelik de seçimlere çok kısa bir süre kala, gidişleri de çok yakın olan bu iradenin bir anayasa yapma yetkisinin bulunmadığını düşünüyoruz. O nedenle de böyle bir Meclis’te, bir anayasa değişikliğini konuşmak dahi mümkün değildir.
Bir kanun değişikliği bunu çözebilir. Gelsinler bizim kanunumuza destek versinler ve o kanunu çıkartalım ve bu saatten sonra kadınların kılık ve kıyafetinin siyasete malzeme yapılmasını hep birlikte oybirliği ortadan kaldıralım.
Anayasadan bahsediyorlar. Anayasada ne diyor, ‘Basın hürdür, sansür edilemez.’ Daha geçtiğimiz hafta sansür yasasını Meclis’ten geçiren ve sansür yasasıyla düşünen, konuşan, yazan, çizen eleştiren herkesi üç yıla kadar hapis cezası sopasıyla terbiye etmeye kalkan bir irade, anayasa dinlemeyen bir iradenin anayasa değişikliği talep etmesi abesle iştigaldir.”