Eski İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Lübnan ile yapılan deniz sınırı anlaşmasını “teslimiyet” şeklinde nitelendirerek, yeniden başbakan olması halinde bu anlaşmayı Oslo Anlaşması gibi ele alacağını söyledi.
İsrail ordu radyosuna konuşan Netanyahu, Tel Aviv yönetiminin Lübnan’la yaptığı deniz sınırı anlaşmasını “teslim olmak” şeklinde nitelendirdi ancak yeniden başbakan olması halinde söz konusu anlaşmadan çekilme vaadinde de bulunmadı.
İsrail Başbakanı Yair Lapid ve Savunma Bakanı Benny Gantz’a işaret ederek “Denizden gaz çıkarmayı arzulamadılar, şimdi ise şaibeli ve Hizbullah’a şaşırtıcı bir teslimiyet anlaşmasıyla gazı vermek istiyorlar.” diyen Netanyahu, Lübnan’la deniz sınırı anlaşmasını İsrail için “yeni bir teslimiyet” olarak nitelendirdi.
Partisinin seçimleri kazanması halinde söz konusu anlaşmaya ilişkin yaklaşımının ne olacağının sorulması üzerine Netanyahu, Lübnan’la gaz anlaşmasında “İsrail’de solcu hükümetin bir diğer teslimiyeti olan Oslo Anlaşması’na karşı sergilediği tutumun aynısını sergileyeceğini” söyledi.
Netanyahu, 1993 yılında Filistin Kurtuluş Örgütü ile İsrail arasında imzalanan Oslo Anlaşması’na hep karşı çıkmasına rağmen başbakanlığı döneminde söz konusu anlaşmadan çekilme gibi bir adım atmamıştı.
İsrail ile Lübnan’ı anlaşmaya götüren zorlu süreç
İsrail ile Lübnan arasında yaklaşık 860 kilometrekarelik deniz sahası anlaşmazlığı bulunuyor.
İki ülke de bu bölgenin kıta sahanlığında hak iddia ediyor. İsrail, Lübnan hükümetinin lisanslama sürecine başladığı 5 bloktan üçünün İsrail kıta sahanlığı sınır bölgesinde yer aldığını öne sürüyor. Lübnan tarafı ise tartışmalı bölgenin 2 bin 290 kilometrekare olduğunu savunuyor.
ABD arabuluculuğundaki dolaylı müzakereler, 5 Haziran 2022’de İsrail’in Kariş Gaz Sahası’ndan gaz arama ve çıkarma işlemlerini tamamlandığını duyurmasıyla hız kazanmıştı.
Yaklaşık iki yıl süren yoğun müzakerelerin ardından 27 Ekim 2022’de Lübnan ile İsrail arasında deniz sınırı anlaşması imzalanmıştı.