AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı ve Düzce Millitvekili Ayşe Keşir, devletin 20 yıldır pek çok kalemde kadınlara destek verdiğini belirterek, “Sahada şunu gördük ki bazı kadınlarımız ne yazık ki bunları bilemiyor. Duyuyor ama bilmiyor. Bazı kadınlarımız farkında ama bir motivasyona ihtiyaçları var. Bunlardan haberdar olmayan kadınlar kalmasın istiyoruz.” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılım gösterdiği AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanlığı tarafından düzenlenen Kadın Emeği Zirvesi İstanbul’da gerçekleştirildi.
Ayşe Keşir’in açılış konuşmasının ardından zirvede “Cam Tavanları Kırıyoruz”, “Kadın Girişimcinin Rakibi Kim?” ve “Değişen Dünyada Kadının Ayak İzi” oturumları düzenlendi.
Keşir, yaptığı konuşmada, zirveye 81 ilden gelen misafirlerin katıldığını, bir buçuk yıl önce Hakkari’de 9 Nisan 2021 tarihinde “Kadın Emeği Türkiye’nin İstikbali” projesinin başlattıklarını anımsattı.
“Bizleri zaman zaman heyecanlandıran, zaman zaman ağlatan, zaman zaman alkışlarken yorulduğumuz pek çok hikayeye Hakkari’den başlayarak tanık olduk” ifadelerini kullanan Keşir, “Bu ülkenin yüreği güçlü, hayal gücü güçlü, azmi, kararlılığı, enerjisi yüksek kadınlarıyla 1,5 yıldır bir yol hikayesi yazıyoruz.” diye konuştu.
Keşir, amaçların ‘bir kapı olsa da aralasam, bir fırsat olsa da buradan hayallerimi gerçekleştirsem’ diyen kadınlar için bir kapı aralamak olduğunu belirterek, “Devletimiz 20 yıldır pek çok kalemde kadınlara destek veriyor. Sahada şunu gördük ki bazı kadınlarımız ne yazık ki bunları bilemiyor. Duyuyor ama bilmiyor. Bazı kadınlarımız farkında ama bir motivasyona ihtiyaçları var. Bunlardan haberdar olmayan kadınlar kalmasın istiyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
Adana Organize Sanayi Bölgesi Kadın Sanayiciler Platformu Başkanı Ayça Çelik de “Cam Tavanları Kırıyoruz” konulu panelde yaptığı konuşmada, AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanlığının her zaman her konuda kendilerine çok kapılar açtığını ifade etti.
Çelik, şu an kadın olmanın bir dezavantajını göremediğini aktararak, ” Tam tersi avantaj olarak görüyorum. Çünkü çok destek görüyoruz. Ama buralara gelme anlamında biraz tabii zaman geçti.” diye konuştu.
“Üretime değer katan satıcıları dijital ekonomiye kazandırarak daha fazla ekonomiyi güçlendirmeyi destekliyoruz”
Trendyol Uluslararası Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Burcu Yaşar Topuz ise iş hayatında kadınların bazen açıkça, bazen kapalı bir şekilde tüm dünyada ayrımcılığa maruz kaldığı durumları herkesin kendi kariyer hayatında gözlemlemiş olabildiğini ve aslında bir gerçek olduğunu dile getirdi.
Topuz, “Trendyol olarak bu cam tavanları kırma konusuna son derece önem veriyoruz. Özellikle kadının sadece iş dünyasında değil, kadın satıcılarımız ve girişimcilerimizle birlikte bütün ekosisteme kazandırılmasına da çok değer veriyoruz bu konuyu önemsiyoruz.” açıklamasında bulundu.
Trendyol olarak üreten, üretime değer katan satıcıları ekosisteme kazandırarak, dijital ekonomiye kazandırarak daha fazla ekonomiyi güçlendirmeyi desteklediklerini aktaran Topuz, kadınların üretim yaptıkları, daha fazla değer yarattıkları bir ekosisteme katkı sağlamaya çalıştıklarını dile getirdi.
Anlaş Anadolu Lastik AŞ İcra Kurulu Başkanı Leyla Ağan da şirketlerinin 1999 yılından günümüze istikrarlı bir yapılanma ve teknolojik yenilemeyi hedefleyerek yoluna devam etmekte olduğunu ve bu yolda ilerlediğini belirterek, son yıllarda Avrupa ülkelerinde üst segment lastiklerde de başarılarının devam etmekte olduğunu kaydetti.
“Finansal erişimler kadın girişimcilerinin önündeki engellerinden en önemlisi”
KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Emine Erdem, “Kadın Girişimcinin Rakibi Kim?” başlıklı yaptığı konuşmada, dünyanın değiştiğini, dünyanın değiştiği gibi ekonomilerin ve bakış açılarının da değiştiğini belirterek, erkeklerin de, kadınların da hiç ayrım göstermeden, rekabetin çok olduğu bir dünyayla karşı karşıya kaldığını ifade etti.
Erdem, kadınların erkeklerden çok daha fazla mücadele etmek zorunda kaldığı çeşitli yapılanmaların olduğuna işaret ederek, kadınların bu mücadeleye zorunda kaldıklarında da rekabet güçlerinin zayıfladığını dile getirdi.
Finansal erişimlerin kadın girişimcilerinin önündeki engellerinden en önemlisi olduğuna dikkati çeken Erdem, toplumsal normların dönüşümü, pazara erişim, network eksikliğinin bile kadın girişimcinin önündeki en büyük engeller olduğuna işaret etti.
“İnşaatı sanayileştirmiş bir şirketiz”
Dorçe Prefabrik Yönetim Kurulu Başkanı Süheyla Çebi Karahan da inşaatı sanayileştirmiş bir şirket olduklarını belirterek, çelik konstrüksiyon yapılar yaptıklarını ifade etti.
Dünya markası bir firma olduklarını aktaran Karahan,”Bu işi 2 bin metrekare alanda yapıyorduk. Bugün 100 dönüm üzerinde Avrupa’nın en büyük tesisiyiz. Kendi eksiklerim neyse onları tamamladım. Dil bilmiyordum, dil bilenleri işe aldım. Bilgisayar bilmiyordum, bilgisayar bilenleri işe aldım.” diye konuştu.
Karahan, Dorçe Prefabrik ve İnşaat AŞ denildiğinde yurt dışında sektörde herkesin kendilerini bildiğini belirterek, “Şirketimiz de markaya odaklandı. Türkiye’nin ilk 500 yüz sanayi şirketi arasındayız. Türkiye’nin ilk 500 yüz ihracatçı şirketi arasındyaız.” dedi.
Sungrup Yönetim Kurulu Başkanı Sühendam Urbay ise her başarının bir bedelinin olduğunu belirterek, “Kendine güven sahibi kadınların bu bedeli akıllarıyla, yürekleriyle aşacağına inanıyorum. Kendinize inandığınız zaman engeller yol, yollar başarı, başarı da sizleri siz yapar.” dedi.
Alarko Holding Kurucusu Leyla Alaton da kadının kendinden başka rakibinin olmadığını belirterek, “Onun için kendimize çok sert olmalıyız, yani hiçbir bahanenin arkasına saklanmamalıyız diye düşünüyorum. Konfor alanından çıkmak lazım. Öyle hiçbir şey kendiliğinden olmuyor.” diye konuştu.
Pirelli Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Lale Cander de girişimciliğin kadının doğasında olduğunu belirterek, “Kadın aileyi kuruyor, her şeyden önce en büyük girişim bu. Doğru, güzel, topluma faydalı, aileye faydalı çocuklar yetiştirmek en büyük başarı . Onların üzerinde bir de donanıma eklerseniz yine cesarete eklerseniz emin olun kadınların önünde hiçbir kimse duramaz.” değerlendirmesinde bulundu.