1. Haberler
  2. Güncel
  3. BM Biyoçeşitlilik Konferansı’nda biyoçeşitlilikteki kaybı önleme konusunda anlaşma sağlandı

BM Biyoçeşitlilik Konferansı’nda biyoçeşitlilikteki kaybı önleme konusunda anlaşma sağlandı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kanada’nın Montreal kentinde 7 Aralık’ta başlayan ve bugün sona eren BM Biyoçeşitlilik Konferansı’nda (COP15) 2030’a kadar biyoçeşitlilik kaybını tersine çevirmek konusunda anlaşmaya varıldı.

Konferanstan yapılan açıklamaya göre müzakereciler, 4 ana amaç ve 23 hedef üzerinde anlaştı.

Anlaşmaya varılan hedefler arasında, 2030’a kadar dünyanın kara, su ve deniz alanlarının yüzde 30’unun korunması, bu süreçte kamu ve özel sektör dahil tüm kaynaklardan yerel ve uluslararası biyolojik çeşitlilikle ilgili fonların seferber edilmesi yer alıyor.

Gelişmiş ülkelerin, gelişmekte olan ülkelere 2025’e kadar yılda en az 20 milyar dolar ve 2030’a kadar yılda 30 milyar dolar sağlama taahhüdüne yer verilen anlaşmada, doğaya zararlı olduğu düşünülen sübvansiyonların da 2030’a kadar en az 500 milyar dolar azaltılması hedefleniyor.

Kanada Çevre ve İklim Değişikliği Bakanı Steven Guilbeault, anlaşma sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, “Biyolojik çeşitlilik kaybını durdurmak ve tersine çevirmek, restorasyon üzerinde çalışmak, böcek ilacı kullanımını azaltmak için bir anlaşmamız var. Bu muazzam bir ilerleme.” dedi.

Çin Çevre Bakanı Huang Runqiu da yaptığı açıklamada, “Biyolojik çeşitlilik kaybını durdurarak tersine çevirmek ve biyoçeşitliliği dünyadaki tüm insanların yararına iyileşme yoluna sokmak için hep birlikte çalışırken bize rehberlik edebileceğini düşündüğüm bir paket elimizde.” diye konuştu.

Yeni anlaşma, Çin ve Kanada’daki resmi ev sahibi şehirler nedeniyle “Kunming-Montreal Küresel Biyoçeşitlilik Çerçevesi” adını aldı.

COP15 Konferansı’nın ilk oturumu Çin’in Kunming kentinde 12-13 Ekim 2021’de gerçekleştirilmişti.

Kovid-19 salgını nedeniyle tamamlanamayan COP15’in ikinci kısmı ise Montreal’de, Kanada ve Çin’in ortak ev sahipliğinde 7-19 Aralık’ta gerçekleşti.

Birleşmiş Milletler (BM) raporlarında, dünya topraklarının dörtte üçünün insan faaliyetleri nedeniyle değiştirildiği ve bu nedenle 1 milyon türün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu vurgulanmıştı.

COP14 Konferansı’nda Türkiye’yi temsil eden Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, 2024’te düzenlenmesi planlanan COP16’ya Antalya’nın ev sahipliği yapacağını açıklamıştı.

BM Biyoçeşitlilik Konferansı’nda biyoçeşitlilikteki kaybı önleme konusunda anlaşma sağlandı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

SÜRELİ HABER ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin