Sudan’da binlerce kişi, 19 Aralık 2018’de başlayan ve 1989’dan beri iktidardaki Ömer el-Beşir yönetimini deviren halk hareketinin yıl dönümünde sivil yönetim talebiyle meydanlara indi.
Direniş Komiteleri’nin çağrısıyla toplanan ve başkent Hartum’daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na doğru harekete geçen protestocular, tam sivil ve demokratik yönetime geçilmesini istedi.
“Askeri yönetime hayır. Devrimi tamamlayacağız. Tam sivil yönetim.” yazılı pankartlar taşıyan eylemciler, ordu ile siviller arasında 2 yıllık yeni geçiş dönemini taahhüt eden ve 5 Aralık’ta imzalanan çerçeve anlaşmaya karşı çıkan sloganlar attı.
Direniş Komiteleri üyesi Yüsra Hüseyin, AA muhabirine, “(25 Ekim askeri müdahalesi) Darbeden bu yana 100’den fazla şehit verdik. Yeni Sudan yaratma umuduyla daha fazla fedakarlık yapmaya hazırız. Anlaşmaya karşı mücadelemizi sürdüreceğiz.” dedi.
Gösteriler öncesinde kritik noktalarda yoğun güvenlik önlemleri alan ve bazı yollarla köprüleri trafiğe kapatan polis, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na yaklaşmak isteyen göstericileri göz yaşartıcı gaz ve ses bombası ile dağıttı.
Yollarda barikatlar kuran ve lastikler yakan göstericiler de polise taşlar ile karşılık verdi.
2019’dan bu yana istikrarsızlık sürüyor
Sudan’da hayat pahalılığı kaynaklı kitlesel halk protestoları sonucu başlayan Aralık Devrimi (2018) ve ordunun müdahalesi sonucu 11 Nisan 2019’da 30 yıllık Ömer el-Beşir iktidarı sona ermiş, sonrasında kurulan asker-sivil ortak geçici hükümetleri ise derin anlaşmazlıklar nedeniyle kalıcı olmamıştı.
Sudan ordusu, güvenlik ve beka tehdidi gerekçesiyle 25 Ekim 2021’de sivil yönetime el koymuş, olağanüstü hal ilan ederek Başbakan dahil onlarca siyasiyi gözaltına almıştı.
Parlamentodan, faal hükümetten ve başbakandan yoksun ülkede, krizi çözmek için 10 Kasım’da ordu ile siviller arasında “temel mutabakata” varılmıştı.
Ordu ile sivil gruplar arasında bölgesel ve uluslararası tarafların himayesinde yapılan uzun görüşmeler sonucu iki taraf, 5 Aralık’ta siyasi çerçeve anlaşma imzalanması konusunda mutabık kalmıştı.
Çerçeve anlaşmanın, gelecek günlerde nihai anlaşma ile teyit edilmesinin ardından, başbakanın belirlenmesi ve hükümetin kurulması ile iki yıllık yeni geçiş dönemi başlayacak.