Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Uzaktan muayeneye imkan sağlayan elektronik muayene sistemiyle ülkemizi tanıştırmaya hazırlanıyoruz.” dedi.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki Kabine Toplantısı’nın ardından millete seslenen Erdoğan, geçen yıl gençlik ve sporda 81 ile yayılan ve her yıl 3 milyondan fazla üyeye hizmet veren gençlik merkezlerinin sayısının 36 ilaveyle 432’ye, genç ofislerinin sayısının da 65 ilaveyle 352’ye çıkarıldığını anlattı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Daha çok evladımızın erişimini sağlamak için yaş aralığını 12-25’e çıkardığımız gençlik kamplarımızdan 182 bin kişi yararlandı. Bu yıl ilk defa başlattığımız akademik kamplarımıza katılan gençlerimizin sayısı da 140 bini buldu. Katılımcılara çağımızın becerilerini kazandırmayı hedefleyen vizyon kulüplerimizin eğitim programlarıyla 45 bin gencimize ulaştık.” diye konuştu.
Erdoğan, 81 ildeki 104 atölyede devam eden ve milli teknoloji hamlesinin nüvesini oluşturan Deneyap Projesi’nden bir yılda 15 bine yakın gencin istifa ettiğini belirterek, şunları söyledi:
“İklim değişikliği ve küresel ısınmaya karşı duyarlı gençlerimiz için genç iklim elçileri projesini başlattık. Sanat, spor, kitap, seyahat gibi başlıklar altında yapılan bütün çalışmalara 750 bin gencimiz iştirak etti. Yurtlarımızı yaz aylarında ülkesini gezmek, tanımak isteyen gençlerimize ücretsiz olarak açtık. Rezervasyon sistemiyle yürütülen bu projeden 325 bin gencimiz yararlandı. Ülke genelinde 10 bin basketbol potası mahallinde gösterilen mekanlara yerleştirilerek yüz binlerce gencimizin yararlandığı basketbol sahaları inşa ettik. Sportif yetenek taramaları kapsamında bir yılda 1 milyon 459 bin öğrencimizin profesyonel spor hayatına geçişine rehberlik yaptık. Yüzme bilmeyen evladımızın kalmaması için ilkokul üç ve dördüncü sınıflar ağırlıklı bir projeyle 2 milyon 322 bin çocuğumuzu yüzme kurslarına dahil ettik.”
Milli Sporcu Bursu Projesi’nden lise ve üniversite döneminde toplam 482 milli sporcunun faydalanmasının sağlandığını kaydeden Erdoğan, ülke genelinde açılan 108 yeni yükseköğrenim yurt binasının akademik yıl başında öğrencilerin istifadesine sunulduğunu aktardı.
“Rekor yerleştirme oranına ulaşarak 850 bin öğrencimize yurtlarda hizmet ediyoruz”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yükseköğretim öğrencilerinin kredi burs miktarının lisansta 1250, yüksek lisansta 2 bin 500 ve doktora da 3 bin 750 liraya yükseltildiğini hatırlatarak, şöyle devam etti:
“Bu yıl rekor bir yerleştirme oranına ulaşarak 850 bin öğrencimize yurtlarda hizmet ediyoruz. Yurtlarda kalan öğrencilerimize yaptığımız beslenme yardımını da 750 liradan 1800 liraya yükselttik. Ayrıca gençlerimize geçmiş dönem kredi ödemeleriyle ilgili verdiğimiz söz neydi? 3,3 milyon gencimizin 27 milyar liralık endeks borcunu sildik. Ayrıca biliyorsunuz, üniversite gençlerimizin harç sorunu vardı, bununla ilgili devamlı boykotlar yaparlardı ve biz hiç bu işi uzatmadık, harç olayını kaldırmak suretiyle üniversiteli gençliğin harç sorunu bitirmiş olduk. Önümüzdeki yıl gençlik ve sporda, bu yıl 6 milyon evladımızın faydalandığı gençlik merkezlerinde ve genç ofislerinde yürütülen faaliyetlerin kapsamını daha da genişleteceğiz.”
Büyük ilgi gören kamplarda ev sahipliği yapılan gençlerin daha iyi vakit geçirmelerini sağlayacak programlar geliştireceklerini söyleyen Erdoğan, Deneyap Atölyelerini teknolojideki gelişmeler ışığında daha ileriye taşıyarak çocukların bu alanda kabiliyetlerini görebilmelerinin sağlanacağını belirtti.
Erdoğan, “Bakanlığımızın tüm faaliyetlerinin planlama ve uygulama aşamasında gençlerimize daha çok söz hakkı vererek özgüvenlerini artıracağız. Gençlerimizin istekleri doğrultusunda yürütülen tüm projeleri yine onlarla birlikte daha ileriye taşıyarak sürdüreceğiz.” dedi.
“Sağlık çalışanı sayımızı toplam 1 milyon 358 bine çıkardık”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen yıl sağlıkta en iyi hizmetin verilebilmesi için sağlık çalışanı sayısının 195 bini hekim ve 304 bini ebe hemşire olmak üzere toplam 1 milyon 358 bine çıkarıldığını açıkladı. Sağlık çalışanlarının yüzleştiği güvenlik risklerini ortadan kaldıracak, mali beklentilerini karşılayacak önemli reformlar gerçekleştirdiklerini belirten Erdoğan, şunları kaydetti:
“Bu düzenlemelerin ardından kamuya dönüş yapan 6 bin hekimle beraber randevu kapasitesini artırdık. Bir ayda alınan yaklaşık 14 milyon randevudan ancak 11 milyonun kullanılması üzerine bu konuda yeni bir sistemi devreye soktuk. Aşılamadan kanser taramasına ve ağız, diş sağlığı hizmetlerine kadar her alanda ülkemizi dünyadaki en ileri devletler seviyesine yükselttik. Sağlık hizmetlerine erişiminin zor olduğu yerleşim yerlerine mobil ekiplerle ulaşarak 4,9 milyon kişiye sağlık hizmeti verdik. Evde bakım hizmetleri kapsamında 610 bin kayıtlı hastamızı şu anda takip ediyoruz. Acil sağlık hizmetleri istasyonlarımızın sayısını ülke genelinde 3 bin 265, ambulans sayımızı 5 bin 792’ye çıkartırken, uçağıyla, helikopterleriyle, paletlisiyle, motosikletlisiyle, teknesiyle tüm araçları etkin şekilde kullandık. Bu şekilde geçtiğimiz yıl 6 milyona yakın insanımıza ücretsiz hizmet sunduk. Yüksek teknolojik cihazlar ve yetkin personelle donattığımız hastanelerimizin sadece yoğun bakım yatak kapasitesini 20 yıl önceki binin altı olanı rakamdan alıp 24 binin üzerine çıkardık.”
Hastanelerin toplam yatak kapasitesinin 133 bini geçtiğini belirten Erdoğan, sağlık yatırımlarının toplam yatırımlar içindeki payının yüzde 5,86 ile tarihin en yüksek seviyesine ulaştırıldığını belirtti. Erdoğan, “Devam eden yatırımlarla birlikte 70 bin ilave yatak kapasitesine daha sahip olacağız. Türkiye’nin en büyük hastanesi olan Ankara’yı konuşuyorum, Etlik Şehir Hastanesini 4 bin 50 yatak kapasitesiyle biliyorsunuz kısa bir süre önce hizmete açtık.” şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, hem Bilkent hem de Etlik Şehir Hastanesinin aynı yatak kapasitesine sahip olduğuna değinerek halen kamu özel işbirliği modeliyle inşa edilen 14, genel bütçeden inşa edilen 6 şehir hastanesinde yaklaşık 30 bin yatakta hizmet verildiğini ifade etti.
Erdoğan, şunları söyledi:
“Şehir hastanelerimiz yapılırken ne diyorlardı? ‘Bunların dünyada örneği yok’. Bizi böyle eleştiriyorlardı. Şimdi buralarda verilen hizmetlerin kalitesinin de dünyada eşi benzeri olmadığını herkes kabul ediyor. İnşallah yüz akımız şehir hastanelerinden aldığımız güçle ülkemizi Health Türkiye adı altında küresel bir sağlık markasına dönüştüreceğiz. Aşı ve biyoteknoloji ürünlerinde ülkemizin kendi kendine yeterliliğini güçlendirmek için Hıfzıssıhha’yı yeniden inşa ediyoruz. Bilkent’te kurduğumuz ve yaklaşık 100 bin istihdamla faaliyet gösterecek Sağlık Vadisi’yle ilaç ve tıbbi cihaz geliştirme ve üretimi alanında da ülkemizi marka haline getiriyoruz.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sağlıkta devletin şefkat ve merhamet elinin gereği olarak 85 yaş üstü her büyük için bir sorumlu doktor, her gebe kadın için bir ebe tayin edileceğini açıklayarak, “Pilot uygulama olarak başlattığımız ve dünyada eşi benzeri olmayan aile diş hekimliğini ülke sathına yayacağız. Uzaktan muayeneye imkan sağlayan elektronik muayene sistemiyle ülkemizi tanıştırmaya hazırlanıyoruz.” dedi.
(Sürecek)