Biyomedikal mühendisi Merve Verdi, Türkiye’nin sağlık teknolojileri alanındaki önemli isimlerinden biri. Amasya Merzifon doğumlu olan Verdi, İstanbul’daki Işık Üniversitesi’ni biyomedikal mühendisliği bölümünde tamamladıktan sonra iş hayatına atıldı. Başarı dolu kariyerinde, sektördeki yeniliklere öncülük etmeye devam ediyor.
Verdi, tıp alanındaki ilgisini mühendislikle birleştirerek biyomedikal mühendisliğine yöneldi. Üniversiteye giriş sınavında yaşadığı bir kırılma anı, mühendislik bilimlerine olan ilgisini keşfetmesine vesile oldu. Mezuniyetinin ardından, ilk iş deneyimi de bir tesadüf sonucu gelişti. Bir kongrede, tıbbi cihazları tanıttığı sırada bir firmanın dikkatini çekerek işe başladı.
Tıbbi cihazlar ve monitörler üzerine uzmanlaşan Verdi, aynı zamanda kardiyoloji alanında da önemli bir iş teklifi aldı. Küresel bir şirkette çarpıntı tedavisi üzerine çalışarak kariyerini daha da derinleştirdi. Verdi, Türkiye’deki sağlık sektörünün modernleşmesine katkıda bulunarak, dünyadaki son teknoloji cihazların ülkemize daha kolay girmesini sağladı.
Biyomedikal mühendisliğinin başlangıcının elektrokardiyografi (EKG) olduğunu vurgulayan Verdi, Türkiye’deki sağlık turizminin hızla büyüdüğüne de dikkat çekti. Artık sadece estetik değil, cerrahi alanlarda da dışarıdan hastalar kabul ediliyor. Türk hekimlerinin başarısı, dünya çapında takdir ediliyor.
Verdi’nin geleceğe yönelik vizyonu, Türk sağlık sektörüne dünya çapında teknolojiler kazandırmak ve etik kurallar çerçevesinde hasta odaklı çalışmalar yapmaktan yana. Türkiye’nin tıbbi cihaz üretiminde daha fazla söz sahibi olmasını isteyen Verdi, bu alanda üretim açığının büyük olduğunu belirtiyor.
Robotik cerrahinin sağlık sektöründeki önemine de değinen Verdi, bu teknolojinin özellikle kanser tedavisinde ve ortopedik operasyonlarda büyük ilerlemeler kaydettiğini söylüyor. Gelecekte göz cerrahisi gibi alanlarda da robotik teknolojinin kullanılabileceğini belirtiyor.
Son olarak, biyomedikal mühendisliği alanında başarılı olmak isteyenlere tavsiyelerde bulunan Verdi, çalışkanlık, özveri ve doğru seçimlerin başarıyı getireceğini ifade ediyor. Ayrıca, biyomedikal mühendisliği bölümü öğrencilerinin, hangi alana yönelmek istediklerini belirleyerek bu alanda uzmanlaşmalarının önemine vurgu yapıyor.
Verdi, Türkiye’deki ekonomik zorluklara rağmen umutlu olduğunu ve birlikte çalışarak bu engelleri aşabileceklerine inandığını belirtiyor. Fizik Profesörü Aziz Sancar’ın “Bizi birbirimizden ayıran çalışmadır, zeka değil” sözünü hatırlatarak, başarının yalnızca zeka ile değil, sıkı çalışmayla elde edileceğini vurguluyor.