TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı ve AK Parti Erzurum Milletvekili Recep Akdağ, Endonezya Temsilciler Meclisi Heyeti 9. Komite Başkanı Felly Estelita ve beraberindeki heyetle bir araya geldi.
Akdağ, görüşmede yaptığı konuşmada, Endonezya’yı bölgesel ve küresel refah ve barış açısından önemli gördüklerini söyledi.
Türkiye’nin 2016 yılında ağır bir darbe teşebbüsüne maruz kaldığını, 251 Türk vatandaşının bir gecede şehit olduğunu anımsatan Akdağ, “FETÖ enteresan bir örgüttür. 35 yıldır kendilerini İslami bir cemaat gibi gösterip sakladılar. Takiye denen karakterleri çok baskındır, tıpkı zamanındaki Haşhaşiler gibi.” dedi.
“Biz onların bazı yanlışlarını tahmin ediyorduk ama bu kadar kanlı yüzlerinin olacağını tahmin etmiyorduk.” ifadesini kullanan Akdağ, şunları kaydetti:
“Örgütün lideri ve ileri gelenleri ABD’de yaşıyor ve korunuyorlar. Avrupa da bu örgütten kaçıp gidenleri koruyor. Endonezya’da da FETÖ’nün maalesef 11 okulu var. Bu iltisakın artık sonlandırılması lazım. Biz maarif okulları kuruyoruz. Endonezya hükümeti eğer bu okulları bunların elinden alırsa yerine bu hizmetleri çok daha iyi şekilde yürütecek maarif okullarını Endonezya’da kurarız. Doğrusu bu hususta kendimizi Endonezya halkına iyi ifade edemediğimizi düşünüyorum. Bunu başarmış olsaydık bu konuda gerekeni derhal yapacağınıza inancım tam. Bu örgüte dışarıdan bakmakla asla tanıyamazsınız. Kendilerini o kadar iyi kamufule ediyorlar ki okullar açarlar, çocuklarınıza güzel eğitim veriyormuş gibi görünürler ama ben bir hekim olarak bunları bir kanser hücresi olarak görüyorum. Sizden bu konuda destek bekliyoruz.”
“Uluslararası işbirliğine ihtiyacı var”
Felly Estelita da komisyon olarak özellikle Türkiye’nin istihdam ve kalkınma alanlarında yürüttüğü çalışmalardan, deneyimlerinden faydalanmak istediklerini söyledi.
Türkiye ile Endonezya arasındaki işbirliğini geliştirerek devam ettirmek istediklerini vurgulayan Estelita, “275 milyonluk nüfusa ve 143 milyonluk bir işgücüne sahip Endonezya’nın çarklarını döndürebilmesi için uluslararası işbirliğine ihtiyacı var.” dedi.
Estelita, ayrıca Türkiye’de ikamet eden Endonezyalı sayısının son 3 yılda 7 bine ulaştığının bilgisini aldıklarını, göçmen işçilerin haklarının korunması noktasında Türkiye’nin neler yaptığı merak ettiklerini belirterek, “Türkiye’nin konumunun stratejik olması ve Endonezyalı göçmenlerin Türkiye’yi bir geçiş noktası olarak düşünmeleri ikili işbirliğinin aciliyetini göstermektedir.” diye konuştu.
TBMM Genel Sekreteri’nin kabulü
TBMM Genel Sekreteri Mehmet Ali Kumbuzoğlu da Endonezya Temsilciler Meclisi İdari İşler yetkililerinden oluşan heyeti kabul etti.
Kumbuzoğlu, kabulde, Türkiye ile Endonezya arasındaki ilişkilerin tarihi nitelikte olduğunu, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin de en üst düzeyde devam ettiğini söyledi.
Endonezya ve Türkiye’nin ikili ilişkilerde birbirini desteklediğini vurgulayan Kumbuzoğlu, bu işbirliğinin uluslararası alanda da gerçekleştirilmesinin önemli olduğuna dikkati çekti.