ÇÜRÜYEN DENİZ SALYASI DEHŞETE DÜŞÜRDÜ

 ÇÜRÜYEN DENİZ SALYASI DEHŞETE DÜŞÜRDÜ
Okunuyor ÇÜRÜYEN DENİZ SALYASI DEHŞETE DÜŞÜRDÜ

Marmara Denizi’ni tesiri altına alan deniz salyası, denizin tabanında görüntülendi. Gölcük ilçesinde bulunan Halıdere’de dalış yapan Levent Şişman, müsilajın suyun altında beyazlaşarak, alt katmanda çürümeye başladığını fark etti.
Birinci kere deniz salyasının siyahlaşmış halini gördüğünü söyleyen Şişman, “Bu bizim birinci sefer gördüğümüz bir imaj. Suyun altında beyazlaşıp, alt katmanda da siyahlaşmış yani çürümeye başlamış. Müsilaj ocak ayında ortaya çıktı. Bunlar aslında kademe kademe ilerliyor. Birinci kademede suyun altında bir kar bulutu üzere başlamıştı, daha sonra şubat ve mart aylarında katman tabaka sakız formunda bir kıvamda oldu. Daha sonra bu ağırlaştı ve denizin üstüne çıkmaya başladı” dedi.

YENGEÇ VEFATLARI VE ÇÜRÜME BAŞLADI
Müsilajla ocak ayından bu yana uğraş edildiğine değinen Şişman, “Bu daha evvelki yıllarda da oluyordu. Bu yoğunlukta değildi, birinci sefer bu yoğunlukta oldu. Artık bu gördüğüm imaj, deniz tabanındaki tahribat birinci sefer karşıma çıkıyor. Evet bundan 1 ay öncesine kadar meyyit canlılar, meyyit balıklar oluyordu. Solungaçların içine giren müsilaj, hayvanın solumasına mahzur olarak öldürüyordu. Artık yengeç vefatları ve çürüme var. ‘Metan gazı üretmeye de başlayabilir’ konusu var. Bunlar araştırılacak” sözlerini kullandı.

“CANLILARI BOĞMUŞ, RESMEN ÖLDÜRMÜŞ”
Levent Şişman, deniz tabanında beyazlaşma olduğuna dikkat çekerek, kelamlarına şöyle devam etti:
* Tabakayı kaldırdığımız vakit da siyahlaşmış var, çürüme kelam konusu. Bunu gördüğümde şaşırdım. Daima dalış yapan bir derneğiz. Bunun ilerisinde daha makûs senaryolar var. Marmara Denizi bize ilişkin bir deniz. Bu türlü ilerlerse bunu kullanamayacağız. (İHA)

 

Yapılan Yorumlar