Etiyopya Başbakanı barış müzakerelerindeki dış müdahalelerden rahatsız

 Etiyopya Başbakanı barış müzakerelerindeki dış müdahalelerden rahatsız
Okunuyor Etiyopya Başbakanı barış müzakerelerindeki dış müdahalelerden rahatsız

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, isyancılarla yürütülen barış müzakerelerinde çok fazla dış müdahale olduğunu söyledi.

Ahmed, Çin Küresel Televizyon Ağı’na (CGTN) yaptığı açıklamada, geçen hafta başlayan ve halen süren müzakerelerde çok fazla yabancı müdahalenin görüldüğünü aktararak “Etiyopyalılar, kendi meselelerini kendi başlarını çözebileceklerini anlamalı.” diye konuştu.

Barış olmadan ülkenin hedeflerine ulaşamayacağını hatırlatan Ahmed, isyancı Tigray Halk Kurtuluş Cephesi’ni (TPLF) anayasaya saygı göstermeye ve Etiyopya’daki bir eyalet gibi davranmaya davet etti.

Etiyopya hükümeti ve isyancı TPLF arasında Afrika Birliği öncülüğünde yapılan barış müzakereleri geçen hafta Güney Afrika’da başlamıştı. Müzakerelerin tamamlanmaması nedeniyle görüşmelerin bu hafta da devam edeceği aktarıldı.

Etiyopya’da ordu ile TPLF arasında Kasım 2020’de başlayan çatışmalar, binlerce kişinin ölümüne, yüz binlerce kişinin evini terk etmesine yol açtı.

Bir dönem ülke siyasetinde etkin rol oynayan TPLF, mevcut Başbakan Abiy Ahmed’in 2018’de iş başına gelmesi sonrası koalisyondan ayrılmış ve yeni kurulan iktidar partisine katılmayı reddetmişti. Ülkede nüfusun çoğunluğu oluşturan Amhara ve Oromo etnik gruplarının yıllarca ayrımcılıkla suçladıkları TPLF’ye yönelik öfkesi çatışmaların tetiklenmesine yol açmıştı.

TPLF, daha önce barış için Tigray eyaletinde otoritesinin tanınması, bölgeye yönelik ablukasının kalkması ve Eritre askerlerinin ülkeden çekilmesi gibi şartlar ortaya koymuştu.

Yapılan Yorumlar