Dikili kıyılarında görülen Sargassum’un ziyanlı olmadığı belirtildi

 Dikili kıyılarında görülen Sargassum’un ziyanlı olmadığı belirtildi
Okunuyor Dikili kıyılarında görülen Sargassum’un ziyanlı olmadığı belirtildi

Dikili kıyılarında görünen Sargassum’un deniz ekosistemini olumsuz etkileyeceği savlarıyla ilgili olarak MCBÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Kısmı Hidrobiyoloji Anabilim Kısmı Lideri ve Deniz Biyoloğu Prof. Dr. Ergün Taşkın, açıklamalarda bulundu.

Taşkın, “Sargassum, pak ve derin suda yaşar. Ziyanı değil, faydası vardır. Deniz makroalgleri yeşil, kahverengi ve kırmızı algler olmak üzere üç küme altında toplanmaktadır. Ekolojik isteklerine nazaran algler fırsatçı ve hassas çeşitler olarak iki kümeye ayrılmakta olup fırsatçı tipler karasal baskının (karasal kirliliğin) ağır olduğu bölgelerde süratli yayılış göstererek ve ortamda ötrifikasyona neden olurlar. Hassas çeşitler ise pak su ortamlarını tercih ederler, uzun ömürlü ve denizlerde çalılık formu oluşturarak öteki organizmalar için habitat oluştururlar.

“KORUNMASI GEREK”

Prof. Dr. Taşkın, Sargassum’un korunması gereken bir cins olduğunun altını çizerek, “Sargassum’un kendisi korunması gereken, tehdit altında bulunan bir çeşit. Bu yapılan haberler büsbütün yanlış! Sargassum’u yalnızca pak ve derin sularda görebilirsiniz. Lakin mevsim geçişlerinde dalga ve akıntıyla bir arada kıyıya vurabiliyor. Beşere hiçbir ziyanı yoktur, tersine ekosisteme faydası vardır. Derinlerde orman topluluğu oluşturan Sargassum Akdeniz ekosisteminde en pahalı cinslerden biridir. Balıkların yumurtlama alanı, öteki tiplerin korunma ve beslenme alanıdır. Çok ağır gelişirse endüstriyel alanda da kullanılabilir. Alginat ham hususu olarak kullanılır. Çoğaldığı vakit çok ekonomik bir çeşittir. Fakat yok olma tehlikesi altında. Akdeniz’de tehlike altındaki ve korunması gereken çeşitler ortasında listelenmektedir” diye konuştu.

Prof. Dr. Taşkın, hassas bir çeşit olması nedeniyle Sargassum’un görüldüğü bölgelerin pak olduğu kanısına varılacağı fakat kirlilik olduğunda Sargassum’un yok olduğuna dikkat çekti. (İHA)

Yapılan Yorumlar