Erdoğan: Azerbaycan ile Libya’da paydaşlık yapabiliriz

 Erdoğan: Azerbaycan ile Libya’da paydaşlık yapabiliriz
Okunuyor Erdoğan: Azerbaycan ile Libya’da paydaşlık yapabiliriz

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Erdoğan, Azerbaycan seyahati sonrasında gazetecilerin sorularına cevap verdi.

Erdoğan, NTV’nin internet sitesinde yer alan habere nazaran doğalgaz ve petrol arama-çıkarma konusunda Karadeniz’de yahut öbür bölgelerde Azerbaycan’la bu mevzuda iştirak yapılacak mı sorusuna iki ülkenin TANAP ve TAP boru çizgilerinde var olan iştiraklere atıfta bulunarak yanıt verdi.

Erdoğan, “Örneğin şu anda bizim Türk Petrolleri ile alakalı bir yapımız var. Bu yapıyla birlikte, nasıl şu anda TAP’ta, TANAP’ta birlikteliğimiz varsa, biz kıymetli dostum İlham Aliyev kardeşimizle bu türlü bir adımı Libya’da da atabiliriz” dedi.

‘RAFİNAJ DA MÜMKÜN’

İki ülkenin de petrol ve doğalgaz kaynaklarını pahalandırmak konusunda birikimi olduğunu tabir eden Erdoğan, “Aynı birikim ve tecrübe bizde de olduğuna nazaran, hatta rafinaj olayında da birtakım adımlar atmak mümkün” dedi ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in bu cins adımların atılmasından şad olacağını kendisine söylediğini aktardı.

Erdoğan iki ülkenin petrol bölümünde bu çeşit adımlarla “sadece Avrupa’ya açılmak değil” hem Türkiye hem de öbür ülkelerde faaliyet gösterebileceğini belirtti.

Kendisine ilişkin geniş petrol ve doğalgaz rezervleri olan Azerbaycan, kamu güç şirketi SOCAR vasıtasıyla petrol çıkarma, dağıtma, rafine etme ve petrokimya alanlarında faaliyet gösteriyor. İzmir’de birkaç yıl evvel büyük ölçekli rafineri açan SOCAR birebir vakitte petrokimya tesisi Petkim’in de denetimine sahip.

Azerbaycan doğalgazını Türkiye ve Avrupa’ya taşıyan TANAP ve TAP doğalgaz boru sınırlarında da iki ülkenin, başka ülke ve şirketlerle birlikte iştirakleri bulunuyor.

Yapılan Yorumlar